Friday, February 20, 2009

Anne Hutchinson

Anført av Anne Hutchinson reiste 60 kvinner seg plutselig og forlot et kristent møte som fant sted i Boston, Massachusetts, i 1633. Det var ikke første gang damene reiste seg i protest. Byen bestod av omtrent 1000 innbyggere og Anne, som i datidens målestokk var en glimrende jordmor, hadde klart å mobilisere ca 60-80 kvinner som støttet henne. Noe som var et anselig antall i en så liten by. Hun var gift med en fremstående kjøpmann og den sterkt puritanske guvernøren, John Winthrop, våget ikke utvise henne fra byen, noe som var vanlig hvis noen forkynte eller stod for en mer liberal bibelfortolkning enn puritanerne.

Disse som hadde seilt over med det nå berømte skipet Mayflower og slått seg ned i Massachusetts var puritanere hovedsakelig fra den østlige delen av England. De var sterkt religiøse og ønsket å etablere et samfunn diktert av Bibelens moralkodeks. De mente at den engelske kongen, Charles I, var i ferd med å føre England rett til helvete etter at han giftet seg med katolske kvinne. Puritanerne forlot ikke England på grunn av fattigdom eller forfølgelse. Hovedmotivet for emigrasjonen var å unngå å bli besmittet av feilaktig lære.

Puritanerne forfektet nøysomhet og hardt arbeid som veien til frelse. De var mer opptatt av tilhørighet til det rette kirkesamfunnet enn hva som foregikk i menneskets hjerte. Det betydde blant annet at god oppførsel var noe som kunne måles av kirken og samfunnet. Anne Hutchinson og hennes trofaste kvinnelige støttespillere hevdet at man ikke ble frelst gjennom gode gjerninger, men derimot av Guds nåde. Det synet de stod for var et kraftig angrep på de etablertes religiøse forståelse.

Det var forøvrig John Winthrop som holdt den berømte talen hvor det ble sagt at den nye samfunnsordningen puritanerne nå etablerte skulle være "A city upon a hill". En by som skulle stå fram som et eksempel for alle folkeslag om hva som kunne være mulig når man inngikk en pakt med Gud. Denne ideen har vært en viktig identitetsbygger for USA som etter hvert kom til å betrakte seg som en spesiell nasjon med et guddommelig oppdrag.

Først i 1637, etter at Annes svigerbror, som også var en av Winthrops største kritikere, ble forvist fra staten, kunne guvernøren føre sin sak mot den rebelske og frittalende kvinnen. Hun ble kastet ut av kirken og forvist fra Massachusetts. Hun ble senere drept av Indianere i det som nå er Bronx i New York. Til tross for dette kunne ikke puritanerne stoppe den frihetsbevegelsen hun hadde vært en foregangskvinne for. I årene som fulgte ble det innført nye lover som ga innbyggerne i staten, og for så vidt hele New England regionen, større frihet og flere rettigheter.

No comments: