Wednesday, February 18, 2009

Det handler ikke om oss

Artikkelen er oversatt til Norsk med tillatelse av Steve McVey. The article is translated into Norwegian with permission from Steve McVey.

Har du noen gang lagt merke til at når vi leser Bibelen så prøver vi å få alt til å dreie seg om oss? Kjødets tilbøyelighet til alltid å ville være i fokus er jo ganske typisk, om ikke noe annet. For å vise vei skal vi bruke noen lignelser som eksempler.

Hva er den vanligste fortolkningen du kjenner til når det gjelder fortellingen om Den gode samaritan? Sannsynligvis slik jeg pleide å utlegge den – at vi burde være gode samaritanere. Hovedpoenget med historien er allikevel ikke at vi burde bli noe som helst. Den gode samaritan er Jesus. Vi var han som ligger ved siden av veien, bløende og skadd. Vi var han som verken religion eller loven kunne hjelpe.

Eller betrakt historien om den verdifulle perlen. Matteus 13:45-46 sier: ” Himmelriket er også likt en kjøpmann som lette etter fine perler. Da han fant en særlig verdifull perle, gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte den.”

Det er ofte blitt sagt at Jesus er den verdifulle perlen og at vi burde gi opp alt for å følge ham. Det er en opplagt feil med den forståelsen: Perlen ble kjøpt av den personen som endte opp med den. Det er ganske opplagt at du og jeg ikke betalte noe for å motta Jesu frelse. Det er en gratis gave. På den annen side ga Jesus alt for å få deg. Det forbløffende er at du er den verdifulle perlen. Historien handler om Hans godhet ved å kjøpe oss, ikke om vår godhet gjennom å søke Ham.

En tilsvarende historie finner vi i Matteus 13:44: ” Himmelriket er likt en skatt som var gjemt i en åker. En mann fant den, dekket den til igjen, og i sin glede gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren.” Mange har trodd at Jesus er skatten, men det passer ikke inn. Du er skatten og Han kjøpte deg.

Igjen og igjen ser vi så selvsentrerte våre tradisjonelle fortolkninger har vært. Ytterligere ett eksempel: Vi sier at historien i Lukas 15 er om den bortkomne sønnen og at vi trenger å komme til oss selv, reise oss og gå hjem. Faktum er at lignelsen er fortellingen om den aksepterende faren som omfavnet sønnen sin før han fikk muligheten til å komme med sine tomme løfter.

Vi ønsker at helten i disse historiene skal være oss selv, men faktum er at vi er ikke heltene. Det er Jesus. Bibelen er en bok som viser oss Hans storhet. Den dreier seg ikke om at vi skal mane fram en innbilt iboende godhet som vi ønsker vi hadde.

No comments: