Monday, January 26, 2009

Nåde og sannhet

For loven ble gitt ved Moses, nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus (Joh 1:17).

Det er stor forskjell på å gi noe og å komme i egen person. Det sist nevnte er opplagt mer personlig og relasjonelt. Verset indikerer også at nåde og sannhet er diametrale motsetninger i forhold til loven og dens bud. Jesus kom altså i egen person og overleverte eller opprettet noe helt nytt. Dette nye var også sannheten.

Før vi går videre må vi avklare et viktig spørsmål. Hvem representerer og definerer sannhet: Gud eller mennesket? Jeg antar de fleste er enige om at Gud er den ypperste autoritet når det gjelder sannhet. Det kan vi også slå fast at det Han sier om oss er det som bestemmer sannheten om hver enkelt av oss, og ikke det mennesker sier eller mener om oss.

Noen mener at det ikke er tilfeldig at nåde og sannhet står i den rekkefølgen de gjør de i dette verset. Poenget i så måte er før vi kan takle den grimme sannheten om oss selv så trenger vi først å få presentert nåden som en støtdemper slik at sannheten ikke skal være så smertefull. Jeg mener bestemt at disse som hevder dette tar feil, og at når Jesus snakker om sannhet så har Han andre ting på agendaen enn å peke vår våre tilkortkomminger.

De fleste av kjenner godt til utsagn som: ”Han trenger virkelig å få høre sannheten!” eller ”Jeg forteller deg jo bare sannheten.” I alle disse eller lignende utsagn ligger det en menneskelig forståelse av at hvis mennesket får vite om sine svake sider så vil de ta seg sammen og forandre seg. I lys av nådens radikale budskap blir dette bare løgnaktig vrøvl.

Når du får presentert disse såkalte sannhetene om deg selv skjer ett av to ting eller begge deler. Hvis du ikke har opplevd så mye kritikk opp gjennom at du har blitt helt avstumpet så vil du først fremst oppleve smerte, skam og en følelse av mislykkethet i møte med disse nedvurderende karakteristikkene av deg som menneske.

Deretter vil du kanskje komme i en fase hvor du bestemmer deg for å endre deg og bli et bedre menneske. Men da legger du deg under loven, og istedenfor at Gud får gjort sitt verk i deg kjemper du nå i egen kraft. Dine forsetter vil derfor snart smuldre hen og muligens i din fortvilelse vil du igjen løfte ditt blikk til Jesus og få hjelp.

Jesu sannhet, med andre ord evangeliet i sin alminnelighet, er så radikalet annerledes fra menneskelige sannhet og tankegang at den ofte kan være vanskelig å tilegne seg. Guds strategi er opplagt å forandre mennesker gjennom en betingelsesløs kjærlighet som på mange måter strider mot sunn fornuft. I denne kjærligheten ligger også en ny og forfriskende sannhet om oss. Nemlig at vi fullkomment perfekte i Jesus. Det i denne sammenhengen at utsagn som ”jeg forteller deg bare sannheten fordi jeg er så glad i deg” blir et misforstått budskap ikledd en åndelig drakt.

I det som hittil er nevnt ligger også troskampen. Tror vi at det Gud sier om oss er sant eller tror vi det andre mennesker sier er sant? Så kommer da troen av det budskapet en hører, og budskapet kommer av Kristi ord (Rom 10:17). Et viktig spørsmål blir nå; hva er det som forkynnes i forskjellige sammenhenger? Bygger det opp troen din og løfter blikket ditt mot Jesus, eller motiverer budskapene deg til å vende blikket mot deg selv? Hvis du erfarer den sistnevnte responsen kan du trygt forkaste det du har hørt.

Joh 8:31-36 er viktige vers i denne sammenhengen. Når Jesus sier at sannheten setter oss virkelig fri så er det viktig at du reflekterer over hvilke budskap som har denne virkningen på deg. Er det budskap som får deg til å føle deg som mislykket, eller er det den nærmest uvirkelige sannheten at du for evig er gjort fullkommen til tross for dine erfaringer og andres eller egne meninger om deg selv?

Det dog viktigste Johannes mener når han snakker om at sannheten kom ved Jesus finner vi i vers 18: ” Ingen har noen gang sett Gud, men den enbårne, som er Gud, og som er i Fars favn, han har vist oss hvem han er.” Jesus kom for å vise Guds hjerte og hvem Han virkelig er. Denne nye åpenbaringen av Gud har vidtrekkende konsekvenser for menneskeheten. Vi har nevnt noen av implikasjonene i denne artikkelen.

Til slutt kan en viktig strategi i møte med løgnene som blir kastet mot oss fra andre mennesker, satan (anklageren) eller vårt eget tankeliv være å rett og slett takke Jesus for at vi er rettferdige i Ham. Og når vi er så nedfor at vi kanskje ikke makter å bekjenne sannheten kan det være godt å lese eller høre et budskap som bygger opp troen vår.

2 comments:

Gracewalkers said...

Så godt å lese ditt innlegg! Hørt mange som misbruker dette med sannhet for at de kan fortelle folk (som om ikke folk vet når de har feilet)hvor skapet skal stå. Men som du sier, sannheten er jo Kristi ord. Sannheten om frelse i Jesu blod.

For å gjøre en lang historie kort: Kjempeenig i din tolkning av hva sannhet er. Som en venninne av meg sier: Sannheten er en person - Jesus!

: )

Unknown said...

Takk for hyggelig tilbakemelding!