Sunday, January 4, 2009

Sannheten setter deg i frihet

Jesus sa da til de jødene som var kommet til tro på ham: «Hvis dere blir i mitt ord, er dere virkelig mine disipler. Da skal dere kjenne sannheten, og sannheten skal gjøre dere fri. (Joh 8:31-32)

Når Jesus sier at sannheten skal sette oss fri så er det en spesifikk sannhet Han refererer til. Svaret finner vi i versene over hvor Jesus sier at Han er sendt til verden av sin far for å gjøre sin fars gjerninger.

I den påfølgende diskusjonen med de jødene som hadde kommet til tro på Ham hevder Jesus at denne sannheten vil sette dem fri fra synd. Jødene hadde tidligere levd under loven og de ti bud, og Jesus sier nå at denne tilnærmingen til livet ikke setter mennesker i frihet.

Fariseerne hadde utviklet en teologi som sa at det var mulig å leve et syndfritt liv i egen kraft ved å gjøre de rette valgene og utvise selvdisiplin. Jesus rokket nå ved deres trossystem og det satte mange av dem i forlegenhet. De ble nå fratatt muligheten til å bygge sin egen rettferdighet, noe som også frarøvet dem muligheten til selvskryt.

Et annet aspekt med loven er at den avslører vår tilkortkommenhet og vår synd. Det betyr altså at visshet om synd ikke vil sette oss ut i frihet. Dessverre er det fortsatt mange som hevder at når den Hellige Ånd viser oss vår synd så har vi muligheten til å gjøre noe med den.

Her er det dog nødvendig å gjøre en viktig distinksjon. De ikke kristne trenger en åpenbaring av sitt behov for en frelser. Derfor overbeviser den Hellige Ånd verden om synd, mens den kristne overbeviser Han om rettferdighet (Joh 16:8). Det er nemlig slik at når den kristne er helt trygg i sin rettferdighet at vedkommende slutter å streve i egen kraft for å tilfredsstille Gud.

Det Jesus ganske enkelt sier er at de som tror at Han er Guds sønn og at Han er sendt for å gjøre Guds gjerning vil bli satt i frihet. Hva er Guds gjerning? Det var å dø på korset for alle menneskers synd. Det var å oppfylle loven på våre vegne. Det var å innstifte den nye pakt og oppfylle paktbetingelsene som vår stedfortreder.

Denne troen setter oss i frihet. Poenget er at når vi har blikket på det som er der oppe, med andre Jesus som har satt seg ved sin Fars høyre hånd, blir vi satt i frihet. Når Jesus har satt seg betyr det at han hviler fordi Han har fullført sin gjerning. Derimot, når vi vender blikket mot oss selv og våre egne feil og mangler blir vi satt i prestasjonsmodus. Der er det ikke mye frihet.

Sannheten er at vi er fullkomment tilgitt, vi er helliggjort, vi er elsket, vi er velsignet, vi er satt fri fra loven og vi har mottatt Guds rettferdighet. Alt dette er gitt oss gjennom Jesus. Dessuten lever vi ikke lenger selv, men Kristus lever i oss (gal 2:20). Vi er ført inn i hvilen. Det er sannheten, og det er det som setter oss i frihet.

No comments: