Tuesday, December 30, 2008

Hva har du i hånden?

Da spurte Herren: «Hva er det du har i hånden?» «En stav,» svarte han. «Kast den på jorden!» sa Herren. Så kastet Moses staven på jorden. Da ble den til en slange, og Moses flyktet for den. Men Herren sa: «Rekk ut hånden og grip den i halen!» Så rakte han ut hånden og grep slangen. Da ble den til en stav i hånden hans (2. mosebok 4:2-4).

Staven representerer en av Moses sterke sider. Det er våre sterke sider vi støtter oss til. Hvorfor ber Gud ham om å kaste staven til bakken? Ved å gjøre dette gir Moses sin sterke egenskap til Gud. Slangen representerer at alle våre egenskaper er forurenset av fallet, selv våre, eller kanskje spesielt våre sterke sider.

Som Moses blir vi forskrekket når vi oppdager at våre sterke sider inneholder ”en slange” som kan være skadelig for oss selv og våre omgivelser. Når du griper en slange i halen er den i stand til å vri seg rundt og bite deg. Allikevel ber Gud Moses om å ta den i halen.

Det er fordi Gud tar slangens hode og knuser det. Nå får Moses staven sin tilbake, men nå er den renset og kan brukes av Gud til å utføre de utroligste mirakler, som for eksempel å dele rødehavet, og slå på en klippe slik at den blir en rennende foss med friskt vann som slokker jødefolkets tørst på deres vandring gjennom ørkenen.

Er ikke du også lei av at nesten alle fokuserer på dine svake sider? Selv mye av forkynnelsen i kirken er mer opptatt av alt du ikke får til, enn det du får til. På arbeidsplassen din blir du satt til oppgaver du ikke mestrer så godt eller liker å holde på med. På skolen må du kjempe med fag som stjeler energi og selvfølelse.

Undersøkelser viser at hele 84 % av arbeidstakerne i USA mistrives sterkt på jobben. Hovedårsaken til mistrivselen er at de ikke får brukt sine sterke sider i jobben. Dessuten får de lite ros for det de får til. Sjefen er ofte mer opptatt av å forbedre det de ikke er så gode på.

Når nesten hele ditt liv dreier seg om alt du ikke mestrer så godt, så forårsaker det en veldig energilekkasje i livet ditt. Da er det kanskje ikke så rart at du så ofte føler deg sliten. Er ikke du også lagd slik at når du holder på med noe du liker så fylles du med energi?

Gud har skapt deg på en helt unik måte. Du har noen egenskaper som skiller deg ut fra alle andre. Du er rett og slett spesiallaget. De sidene ved deg selv som utgjør din styrke er ikke så vanskelig å oppdage når du stiller deg følgende spørsmål: Hva er det som gir meg energi, som inspirerer meg og som får meg til å føle meg levende? Der har du svaret!

I tillegg finnes det uoppdagede skatter i livet ditt. Be Gud om å åpenbare disse for deg. De vil bringe deg, og andre, mange gleder. Du vil kanskje ikke mestre de sidene så godt til å begynne med, men du vil kjenne at de samstemmer med hjertet ditt. Derfor vil du ikke gi opp, men glede deg mens du med Guds hjelp blir dyktigere og dyktigere.

Hva var det du ga opp i barne- eller ungdomsårene? Noen sa noe til deg som såret deg så dypt at du bestemte deg for at dette vil du aldri begi deg inn på selv om det var noe du fant glede i. Eller kanskje livets realiteter stjal fra deg drømmen din? Alle forpliktelsene du plutselig måtte forholde deg til og innfri, gjorde at du plantet beina dine godt i bakken og tenkte at, drømmer, det er det ikke rom for i livet mitt.

David var liten og puslete og sto ovenfor en kjempe av en mann han måtte beseire. De andre ønsket at David skulle iføre seg Sauls rustning, men den var for stor for ham. David visste at han ikke kunne vinne kampen hvis han skulle kjempe på andres premisser, eller innfri deres forventninger til hvordan han skulle slåss. David var kjempegod med slynga, og det avgjorde slaget.

Jeg har begynt å si nei til alle oppdrag eller forespørsler i kristen regi som ikke gir gjenklang i hjertet mitt. Det er mulig jeg sårer og skuffer noen i denne prosessen hvor jeg prøver å rive meg løs fra behovet å tilfredsstille andres visjoner eller behov. Men for øyeblikket er det helt nødvendig for at jeg skal bli hel og finne ut av hjertet mitt. Dessuten er det så mange forpliktelser i forbindelse med jobb og andre ting i livet at hvis jeg ikke kan finne en oase for hjertet mitt i menigheten så blir det meningsløst å være der. Kanskje du også etter hvert må gjennom en slik prosess?

Gud er interessert i dine sterke sider, fordi når du lever ut disse vil du utgjøre en forskjell i ditt og andres liv. Nå i den nye pakt er du renset og du har fått et nytt hjerte, og Gud lengter etter å se deg blomstre av nytt liv. Det handler ikke så mye om gjerninger som det handler om liv. Den religiøse sfære er opptatt av hva du gjør, hva du bør gjøre og hva du ikke bør gjøre. Det er dødens tjeneste. Ånden, derimot, fremmer liv for livets egen del.

No comments: