Tuesday, December 2, 2008

The Message: Rom 3:21-21

Eugene H. Peterson har gjort den formidable jobben å oversette Bibelen fra grunnspråket til en versjon med et språk som er lett for dagens mennesker å forstå. Den finnes bare på engelsk, men her følger en smakebit som jeg har oversatt til norsk. Her trengs det ikke at noen forklarer oss hva skriften betyr – dette er ganske rett fram. Håper du liker det!

I vår tid har noe nytt blitt lagt til. Det Moses og profetene så frem mot for så mange år siden har nå skjedd. Den Gud-setter-alt-i-rett-stand som vi leser om har nå blitt Jesus-setter-alt-i-rett-stand for oss. Og ikke bare for oss (jødene), men for alle som tror på ham. For det er ikke noen forskjell mellom oss og dem når det gjelder dette. Siden vi har alle bidratt til en så lang og bedrøvelig liste av synder (både vi og dem) og bevist at vi overhodet ikke er i stand til å leve de strålende livene Gud ønsker for oss, så gjorde Gud det for oss. Av ren og skjær sjenerøsitet satte han oss i et rett forhold til Ham. En gave rett og slett. Han fikk oss ut av den knipen vi befant oss i og gjenopprettet oss til der hvor Han alltid har ønsket vi skal være. Og Han gjorde det gjennom Jesus Kristus.

Gud ofret Jesus på verdensalteret på å rense verden for synd. Å tro på Ham (Jesus) frikjenner oss. Gud bestemte seg for å gjøre det på denne måten så alle kunne se det – med andre ord å sette verden i et rett forhold til Ham selv gjennom Jesu offer og på den måten endelig ta et oppgjør med alle syndene Han så tålmodig hadde holdt ut. Dette er ikke bare klart som blekk, men det skjer nå – det er historie som skrives akkurat nå. Gud gjenoppretter ting. Han gjør det også mulig for oss å leve gjennom Hans rettferdighet.

Så hva gjør dette med våre stolte Jødiske arv med våre krav og motkrav? Opphørt? Ja, opphørt! Hva vi har lært er dette: Gud gir ikke gjensvar på det vi gjør, men vi gir gjensvar på det Han gjør (frelsen). Vi har endelig forstått dette: Våre liv går i takt med Gud og alle andre ved å la Gud bestemme tempoet, ikke gjennom at vi selv skrytende, stolte og smånervøst prøver å kjøre showet.

Så hva gjør dette med vårt Jødiske krav som sier at vi eier en del av Gud? Også opphørt! Gud er Gud for de som ikke er jøder og for de som er jøder. Hvordan kunne det vært annerledes ettersom det finnes bare en Gud? Gud setter alle i et rett forhold til seg selv som ønsker velkommen Hans gjerninger og går inn i dem (å tro på Jesus), både de som følger vårt religiøse system og de som aldri har hørt om vår religion.

Men ved å endre vårt fokus fra vi gjør til hva Gud gjør, opphører ikke da vårt mål om å nøye følge alle reglene og det Gud krevde? Ikke i det hele tatt! Det som egentlig skjer er at ved å legge hele vårt liv der det hører hjemme (tro at Gud har oppfylt alt), så bekrefter vi reglene og kravene (Romerbrevet 3:21-31).

No comments: